Nieuws


Lezingen Franse (vertaal)sociologe Gisèle Sapiro

vrijdag 2 februari 2018

Zoals jullie wellicht al vernomen hebben, werd de Belgische Francqui-Leerstoel dit academiejaar toegekend aan de Franse sociologe Gisèle Sapiro. Sapiro is befaamd in de literatuur- en vertaalsociologie. Ze is ‘directrice de recherche’ aan het CNRS (Centre national de la recherche scientifique) en ‘directrice d’études’ aan het EHESS (École des hautes études en sciences sociales). Daarnaast was of is zij visiting professor aan tal van buitenlandse universiteiten, zoals recent de universiteit van Berkeley (US) en de universiteit van Cordoba (Argentinië). Voor uitgebreide informatie over haar onderzoeksprojecten, engagementen en publicaties kan je een kijkje nemen op de website http://cessp.cnrs.fr/spip.php?rubrique142&lang=fr.

De Francqui-Leerstoel maakt het mogelijk om Gisèle Sapiro uit te nodigen voor het geven van vijf lezingen tijdens het academiejaar 2017-2018.
Concreet houdt haar aanstelling in dat ze een inaugurale lezing zal geven in Leuven op dinsdag 17 april 2018 in de namiddag (16:00 tot 18:00), met als titel ‘The transnational construction of authorship’.

Na deze lezing zullen er twee seminaries georganiseerd worden op woensdag 2 mei 2018.

  • Van 11:00 tot 13:00: ‘Poetry translation: a paradigmatic case of disinterested action’ (Aula 02.28, MSI, KU Leuven).
  • Van 14:00 tot 16:00: ‘Translation and Symbolic Capital: French literature in the United States in the globalisation era’ (Aula 01.28, MSI, KU Leuven).
Alle collega’s en geïnteresseerden zijn van harte welkom. Deelname is gratis, maar gelieve te registreren vóór 20 april via volgende link: https://goo.gl/forms/OxCJr1vZyGzXvqDt1
Op 31 augustus 2018 (11:30 tot 13:00) geeft Sapiro de interdisciplinaire lezing op de CETRA Summer School in Antwerpen, getiteld ‘The global market for translation: a sociohistorical perspective’, en op 8 september 2018 (10:00-11:30) vindt in Antwerpen ook haar laatste lezing plaats: ‘What factors determine the international circulation of academic books?’